Polska kuchnia nie bez powodu uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nasze narodowe dania podbijają stoły w wielu europejskich krajach. Jedną z najlepiej rozpoznawalnych potraw stał się żurek staropolski. Jest to niezwykle sycąca i jednocześnie smakowita zupa, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jednak jak można ten żurek staropolski przygotować?
Do przygotowania żurku staropolskiego tak naprawdę nie będzie nam zbyt wiele potrzebne. Zgodnie z tradycją przyda się nam wiejska kiełbasa, a także wędzony boczek. Nie możemy również zapomnieć o zakwasie, który możemy przygotować samodzielnie lub po prostu kupić gotowy. Obowiązkowo do żurku staropolskiego należy dodać również sól i pieprz, a także wyjątkowo aromatyczny majeranek.
Gotowanie żurku staropolskiego należy rozpocząć od zagotowania wody, wraz z przygotowanym i pokrojonym boczkiem oraz kiełbasą. Kiedy uda się nam zagotować wywar, wówczas możemy wyjąć kiełbasę i boczek, a następnie dodać zakwas, oraz wszystkie przyprawy. Żurek staropolski musi gotować się na niewielkim ogniu przez około godzinę. Nie zapomnijmy, by przykryć go pokrywą. W tym czasie możemy opalić połówkę cebuli i dorzucić do gotującego się żurku wraz z pokrojonymi plasterkami czosnku. Na koniec do zupy ponownie wkładamy mięso i gotujemy przez około 30-40 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa do podawania. Najlepiej tradycyjnie serwować żurek staropolski wraz z jajkiem.
18-07-22