Sezon na dynie w pełni! Dynia jest popularnym owocem jesieni nie tylko dlatego, że jest słodka i pyszna, ale także dlatego, że jej pomarańczowy kolor symbolizuje ciepło jesieni. Jeśli kochasz dynię tak samo jak my, to mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość! Możesz uczcić ten sezon jednym z naszych ulubionych jesiennych dań: domową zupą dyniową!
Zupa dyniowa to idealny sposób na zakończenie październikowego wieczoru lub rozpoczęcie weekendu. Zupa dyniowa jest bogata w witaminy A i C, które pomagają zachować mocne zęby i zdrową skórę. Ponadto zawiera duże stężenie beta-karotenu, który po dostaniu się do organizmu przekształca się w witaminę A. To wyjaśnia, dlaczego zupa dyniowa domowej roboty jest tak zdrowa!
Zupa dyniowa jest bardzo łatwa do zrobienia, zwłaszcza jeśli użyjesz dyni z puszki. Wystarczy postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby w krótkim czasie przygotować w domu przepis na zdrową zupę dyniową.
Po pierwsze, umyj i usuń pestki dyni. Następnie dodaj puree z dyni, bulion, ocet jabłkowy i przyprawy do rondla lub wolnowaru. Do przygotowania puree z dyni można także użyć blendera. Jeśli przygotowujesz zupę w rondlu, postaw rondel na średnim ogniu i doprowadź składniki do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu, jeśli posiadasz wolnowar. Upewnij się, że ogień jest wystarczająco mały, aby dynia się nie przypaliła. Zupę gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny.
Gdy zupa dyniowa skończy się gotować, zdejmij ją z ognia i lekko ostudź. Następnie przełożyć ją do blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz dodać 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, komosy ryżowej lub soczewicy.
Jeśli chcesz, aby zupa dyniowa była ostrzejsza, możesz dodać trochę pieprzu przed umieszczeniem jej w blenderze. Na koniec udekoruj zupę pokrojonymi jabłkami, pestkami dyni lub cynamonem i podawaj schłodzoną. Zdrowa zupa dyniowa jest gotowa!
Dynia - do przygotowania zupy możesz użyć dyni z puszki lub uprażyć własną dynię. Można użyć dyni o jasnopomarańczowym kolorze, którą zwykle można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym.
Upewnij się, że zupa dyniowa jest ugotowana, a dynia jest wystarczająco miękka, aby ją zmiksować. Jeśli nie jesteś pewien, sprawdź temperaturę dyni za pomocą termometru spożywczego. Dynia powinna osiągnąć temperaturę co najmniej 70°C.
Jeśli przygotowujesz zupę w rondlu lub wolnowarze, pamiętaj, aby ostrożnie regulować temperaturę, aby dynia się nie przypaliła.
Zupę dyniową należy podawać schłodzoną.
Zupę można udekorować cynamonem i pestkami dyni.
Możesz spróbować dodać do zupy jarmuż, aby uzyskać dodatkowe składniki odżywcze i smak.
Zdrową zupę dyniową można przyrządzić na pyszne jesienne lub zimowe wieczory, gdy nie chce się spędzać dużo czasu w kuchni.
Dynia jest uważana za "superżywność", ponieważ jest pełna witamin, minerałów i korzystnych enzymów, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dynia jest dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który chroni nasze oczy i skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i pomaga regulować nasz układ odpornościowy. Dynia jest również bogata w błonnik, który spowalnia trawienie, dzięki czemu dłużej czujemy się syci.
30-04-22
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych kuchni na całym świecie. Włoskie jedzenie jest tak różnor
Meksykańskie potrawy słyną z różnorodności smaków, faktur i aromatów. Nic dziwnego, że stała się tak popula
Jeśli chodzi o kuchnię japońską, niewiele krajów może pochwalić się tak wieloma różnymi i smacznymi potrawa
Dzięki bogatej, różnorodnej kuchni i wyśmienitym winom Francja jest wspaniałym krajem do gastronomicznej ek
Lato to pora roku, kiedy jedzenie towarzyszy nam na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy jest to prz
Guacamole to jedno z tych dań, które wydają się trudne, ale w rzeczywistości są śmiesznie proste. Prawdopod