Krem malinowy to prosty i pyszny letni przysmak. To także świetny sposób na wykorzystanie świeżych malin, na które sezon trwa zazwyczaj od czerwca do sierpnia. W zależności od odmiany, maliny mogą być przechowywane od dwóch do czterech tygodni w szczytowym okresie. Jeśli nie zjesz ich w tym czasie, przechowuj je w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez okres do trzech miesięcy. Krem malinowy to przede wszystkim przecier malinowy połączony ze słodzonym mlekiem skondensowanym, śmietaną i kostkami lodu w celu schłodzenia. Po schłodzeniu masa stanie się gęsta, podobnie jak lody waniliowe.
Zacznij od umycia i osuszenia trzech filiżanek świeżych malin. Maliny umieścić w robocie kuchennym i zmiksować aż zostaną drobno posiekane. Przelać puree malinowe do średniego rondla i dodać jedną puszkę słodzonego mleka skondensowanego. Postaw rondel na średnim ogniu i cały czas ubijaj trzepaczką, aż skondensowane mleko się rozpuści. Nie przerywaj ubijania, aby nic nie przywarło do dna rondla. Po około 10 minutach puree powinno być gęste i gładkie. Jeśli nadal wygląda na nieco wodniste, nie przejmuj się.
Przelej puree malinowe do dużej miski i dodaj 2 szklanki zimnej śmietany. Za pomocą trzepaczki wymieszaj masę malinową, aż się dobrze połączy. Mieszankę malinową schłodzić w lodówce do całkowitego wystygnięcia.
Po całkowitym schłodzeniu przełożyć masę malinową do blendera i przetwarzać, aż będzie gładka i kremowa. Można też użyć blendera z funkcją miksowania.
Wlej puree malinowe do maszynki do lodów i przetwarzaj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszynki do lodów, przelej puree malinowe do pojemnika nadającego się do zamrażania i zamrażaj, aż stanie się twarde. Jeśli używasz maszynki do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem malinowy można także przechowywać w pojemniku nadającym się do zamrażania, a przed podaniem pozostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej.
Gdy krem malinowy będzie już gotowe, nabierz je do miseczek i użyj na przykład do zrobienia tortu.
08-01-23