Pomysł na słodki krem malinowy - prosty przepis

krem malinowy
Autor artykułu @abitetoeat.pl

Krem malinowy to prosty i pyszny letni przysmak. To także świetny sposób na wykorzystanie świeżych malin, na które sezon trwa zazwyczaj od czerwca do sierpnia. W zależności od odmiany, maliny mogą być przechowywane od dwóch do czterech tygodni w szczytowym okresie. Jeśli nie zjesz ich w tym czasie, przechowuj je w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez okres do trzech miesięcy. Krem malinowy to przede wszystkim przecier malinowy połączony ze słodzonym mlekiem skondensowanym, śmietaną i kostkami lodu w celu schłodzenia. Po schłodzeniu masa stanie się gęsta, podobnie jak lody waniliowe.

Jak zrobić krem malinowy?

Zacznij od umycia i osuszenia trzech filiżanek świeżych malin. Maliny umieścić w robocie kuchennym i zmiksować aż zostaną drobno posiekane. Przelać puree malinowe do średniego rondla i dodać jedną puszkę słodzonego mleka skondensowanego. Postaw rondel na średnim ogniu i cały czas ubijaj trzepaczką, aż skondensowane mleko się rozpuści. Nie przerywaj ubijania, aby nic nie przywarło do dna rondla. Po około 10 minutach puree powinno być gęste i gładkie. Jeśli nadal wygląda na nieco wodniste, nie przejmuj się.

Przelej puree malinowe do dużej miski i dodaj 2 szklanki zimnej śmietany. Za pomocą trzepaczki wymieszaj masę malinową, aż się dobrze połączy. Mieszankę malinową schłodzić w lodówce do całkowitego wystygnięcia.

Po całkowitym schłodzeniu przełożyć masę malinową do blendera i przetwarzać, aż będzie gładka i kremowa. Można też użyć blendera z funkcją miksowania.

Schłodź masę w maszynce do lodów lub w zamrażarce

Wlej puree malinowe do maszynki do lodów i przetwarzaj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszynki do lodów, przelej puree malinowe do pojemnika nadającego się do zamrażania i zamrażaj, aż stanie się twarde. Jeśli używasz maszynki do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Krem malinowy można także przechowywać w pojemniku nadającym się do zamrażania, a przed podaniem pozostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej.

Gdy krem malinowy będzie już gotowe, nabierz je do miseczek i użyj na przykład do zrobienia tortu.

08-01-23


Najnowsze wpisy

Kuchnia włoska

Jakie są najpopularniejsze włoskie potrawy?

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych kuchni na całym świecie. Włoskie jedzenie jest tak różnorodn

kuchnia meksykańska

Najpopularniejsze potrawy kuchni meksykańskiej

Meksykańskie potrawy słyną z różnorodności smaków, faktur i aromatów. Nic dziwnego, że stała się tak popularną

Kuchnia japońska

7 najpopularniejszych dań kuchni japońskiej

Jeśli chodzi o kuchnię japońską, niewiele krajów może pochwalić się tak wieloma różnymi i smacznymi potrawami

dania kuchni francuskiej

Jakie są najpopularniejsze potrawy francuskie?

Dzięki bogatej, różnorodnej kuchni i wyśmienitym winom Francja jest wspaniałym krajem do gastronomicznej ekspl

sałatka jarzynowa

Sałatki warzywne, które warto wypróbować tego lata

Lato to pora roku, kiedy jedzenie towarzyszy nam na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy jest to przeja

Guacamole - przepis

Guacamole - najlepszy przepis na meksykański sos na bazie awokado

Guacamole to jedno z tych dań, które wydają się trudne, ale w rzeczywistości są śmiesznie proste. Prawdopodobn