W kuchni meksykańskiej często pojawiają się obfite zupy, gulasze i inne dania jednogarnkowe. Dania te są idealne na gorączkowe weekendy, ponieważ łączą w sobie łatwe do przygotowania składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką. Ta meksykańska zupa z kurczaka z kukurydzą jest doskonałym przykładem tego tematu. Jest w niej wszystko, czego potrzebujesz, aby szybko przygotować obiad. Zupa jest zrobiona z kurczaka i kukurydzy, co sprawia, że jest naturalnie bezglutenowa, a także wegańska, jeśli zamiast bulionu z kurczaka użyjesz bulionu warzywnego. Drugi główny składnik - przyprawę meksykańską - można obecnie znaleźć w większości supermarketów, więc nie ma powodu, by nie przygotować tej zupy w domu!
Jeśli chcesz dodać trochę białka do przepisu na meksykańską zupę kukurydzianą, możesz dodać trochę ugotowanej piersi z kurczaka, gdy zupa się gotuje. Możesz też zastąpić kurczaka pokrojonym w kostkę tofu. Jak w przypadku większości zup i gulaszy, im więcej warzyw dodasz do przepisu, tym więcej smaku będzie miała zupa. Można dodać plasterki kalafiora, ziarna kukurydzy, groszek lub inne warzywa, na które ma się ochotę. Zupę można też urozmaicić, stosując różne salsy, np. czerwoną salsę verde lub zieloną salsę roja. Dla wzbogacenia smaku można dodać do kukurydzy kilka prażonych pestek dyni lub migdałów.
Dania jednogarnkowe to świetny sposób na przygotowanie pożywnego posiłku w krótkim czasie. Są one również idealne na gorączkowe weekendowe wieczory, kiedy chcesz się zrelaksować, a nie spędzać dużo czasu w kuchni. Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem jest pełna warzyw i białka, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla Twojej diety. Warzywa są pełne witamin i minerałów, a białko jest niezbędne do budowy i utrzymania masy mięśniowej. Warto również zauważyć, że wiele warzyw, w tym kukurydza, zawiera dużo błonnika, który jest ważny dla zdrowia jelit i utraty wagi.
23-04-22