Meksykańskie potrawy słyną z różnorodności smaków, faktur i aromatów. Nic dziwnego, że stała się tak popularną kuchnią międzynarodową. Ponad 100 różnych rodzajów sera, pikantne sosy i złożone przyprawy sprawiają, że meksykańskie potrawy mogą być niemal nieskończone. Szerokie zastosowanie kukurydzy, kabaczka i fasoli w potrawach meksykańskich sprawia, że są one bardzo ubogie w węglowodany i zawierają dużo błonnika. Są one również bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, ale często jadasz poza domem lub masz dostęp do pysznych fast foodów w podróży, kuchnia meksykańska pomoże Ci osiągnąć Twoje cele.
Śniadaniowe burritos to świetna propozycja posiłku dla zapracowanych ludzi. Możesz zrobić dużą porcję i przechowywać je w zamrażarce, aby mieć je gotowe do pracy lub szkoły, kiedy tylko będziesz ich potrzebować. Do przygotowania burritos możesz użyć kurczaka, wołowiny lub indyka. Możesz też dodać dowolne warzywa. Białka jaj świetnie zastąpią zwykłe jajka w tym przepisie. Nie zapomnij dodać zdrowych tłuszczów, takich jak awokado, oliwa z oliwek lub masło migdałowe, aby uzyskać dodatkowe białko i zdrowe tłuszcze.
Wiele osób przyrządza sałatkę taco z mieloną wołowiną i pokruszonym serem cotija. Choć jest to świetny przepis na sałatkę taco, jest ona nieco ciężka i bogata w węglowodany. Zamiast tego spróbuj wykorzystać w tej meksykańskiej sałatce wieprzowinę lub grillowanego kurczaka. W ten sposób uzyskasz wszystkie wspaniałe smaki tradycyjnego taco bez zbędnych węglowodanów. Sałatka taco może być podawana jako danie główne lub dodatek do dania głównego. Jest to również doskonałe danie gotowe, które można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Czy wiesz, że możesz przygotować zdrowe enchiladas z kurczaka? W tym przepisie na enchilady możesz użyć rozdrobnionego kurczaka lub białego kurczaka. Możesz nawet spróbować zrobić swój własny sos do enchilad z kurczaka, który będzie zdrowym dodatkiem do enchilad. Możesz przygotować te enchilady jako danie jednogarnkowe lub podać je jako przystawkę. Można je podawać z salsą, guacamole i kwaśną śmietaną, aby uzyskać bardziej tradycyjny smak meksykańskich dań.
Jeśli nie chcesz jeść tradycyjnego meksykańskiego posiłku, to te tostadas są świetnym wyborem. Łączą w sobie najlepsze meksykańskie smaki z krewetkami i salsą z mango, stanowiąc pyszną przystawkę lub lekki posiłek. Te tostadas świetnie nadają się na przyjęcia lub spotkania towarzyskie. Można zrobić dużą porcję, a następnie zanieść je znajomym lub zamrozić, aby zjeść je później.
Meksykański zawijaniec wołowy z kapustą to świetne danie low-carb, jeśli uwielbiasz meksykańskie jedzenie. Do tego przepisu na meksykański wrap możesz przygotować własne nisko-węglowodanowe nadzienie do taco z mielonej wołowiny, pomidorów, cebuli, przypraw i kolendry. Ten meksykański wrap możesz przygotować dla jednej osoby lub dla większej grupy. Tak czy inaczej, ten wrap z pewnością zaspokoi każdy apetyt.
Słodkie ziemniaki w meksykańskich słodkich ziemniakach są idealne dla diet low-carb. Można je jeść bez dodatków lub utrzeć z masłem lub innymi składnikami, aby uzyskać doskonałą przystawkę lub przekąskę. Słodkie ziemniaki są łatwe w przygotowaniu i świetnie nadają się na przystawkę do każdego posiłku. Można je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aby mieć do nich łatwy dostęp za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na zdrowe węglowodany.
Niskowęglowodanowe chipsy tortilla to świetna opcja na przekąskę, jeśli jesteś na diecie ketogenicznej. Są bardzo chrupiące i można je jeść jako przekąskę lub zanurzać w salsie, kwaśnej śmietanie lub guacamole. Są również bardzo sycące i mogą być spożywane jako lekki posiłek. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, te nisko-węglowodanowe chipsy tortilla są doskonałym wyborem.
20-12-23