Guacamole - najlepszy przepis na meksykański sos na bazie awokado

Guacamole - przepis
Autor artykułu @abitetoeat.pl

Guacamole to jedno z tych dań, które wydają się trudne, ale w rzeczywistości są śmiesznie proste. Prawdopodobnie masz już większość składników pod ręką, co czyni je idealnym dipem na imprezę, przystawką lub daniem dodatkowym. Najlepszą cechą guacamole jest to, że im częściej je przyrządzasz, tym lepsza staje się jego wersja. A gdy opanujesz kilka podstawowych technik, robienie guacamole za każdym razem będzie dziecinnie proste. Oto, jak zrobić doskonałe guacamole:

Podstawy robienia guacamole

Po pierwsze, musisz kupić kilka awokado. Ale możesz użyć dowolnego rodzaju awokado, jakie chcesz. Upewnij się tylko, że jest ono dojrzałe, aby nie zbrązowiało po przekrojeniu. Niesamowite w awokado jest to, że zawiera dużo dobrych tłuszczów, ale jest też niskokaloryczne, więc nie musisz dodawać do posiłku wielu dodatków, aby cieszyć się tym, co dobre. Innymi słowy, możesz jeść guacamole na śniadanie, obiad i kolację i nie dodasz do swojej diety zbędnego tłuszczu. Następnie wyjmij deskę do krojenia i pestkę z awokado.

Jak przecierać awokado?

Gdy masz już pokrojone awokado, czas zabrać się do pracy nad guacamole. Następnie rozgnieć je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub dobrej jakości robotem kuchennym.

Dodaj swoją bazę smakową

Następnie dodaj bazę smakową. Niektórzy ludzie lubią dodawać całe jalapeno i kolendrę, ale możesz też użyć kilku kropli olejku, kminku, kolendry lub oregano. Istnieje wiele różnych rodzajów olejków aromatycznych i możesz eksperymentować, aby znaleźć ten, który najbardziej Ci odpowiada. Aby uzyskać klasyczny, meksykański smak, nie można nie użyć kminku i kolendry. Można też dodać czosnek i cebulę w proszku, chili w proszku lub paprykę.

Ostatnie szlify

Na koniec dodaj trochę soli, soku z cytryny i/lub limonki, aby zrównoważyć smaki. Jeśli dodajesz sól, staraj się ograniczyć jej ilość do około 1/2 łyżeczki na jedno guacamole. Po dodaniu soli i pozostałych składników wymieszaj guacamole, aż się połączą, i gotowe!

13-01-23


Najnowsze wpisy

Kuchnia włoska

Jakie są najpopularniejsze włoskie potrawy?

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych kuchni na całym świecie. Włoskie jedzenie jest tak różnorodn

kuchnia meksykańska

Najpopularniejsze potrawy kuchni meksykańskiej

Meksykańskie potrawy słyną z różnorodności smaków, faktur i aromatów. Nic dziwnego, że stała się tak popularną

Kuchnia japońska

7 najpopularniejszych dań kuchni japońskiej

Jeśli chodzi o kuchnię japońską, niewiele krajów może pochwalić się tak wieloma różnymi i smacznymi potrawami

dania kuchni francuskiej

Jakie są najpopularniejsze potrawy francuskie?

Dzięki bogatej, różnorodnej kuchni i wyśmienitym winom Francja jest wspaniałym krajem do gastronomicznej ekspl

sałatka jarzynowa

Sałatki warzywne, które warto wypróbować tego lata

Lato to pora roku, kiedy jedzenie towarzyszy nam na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy jest to przeja