Guacamole to jedno z tych dań, które wydają się trudne, ale w rzeczywistości są śmiesznie proste. Prawdopodobnie masz już większość składników pod ręką, co czyni je idealnym dipem na imprezę, przystawką lub daniem dodatkowym. Najlepszą cechą guacamole jest to, że im częściej je przyrządzasz, tym lepsza staje się jego wersja. A gdy opanujesz kilka podstawowych technik, robienie guacamole za każdym razem będzie dziecinnie proste. Oto, jak zrobić doskonałe guacamole:
Po pierwsze, musisz kupić kilka awokado. Ale możesz użyć dowolnego rodzaju awokado, jakie chcesz. Upewnij się tylko, że jest ono dojrzałe, aby nie zbrązowiało po przekrojeniu. Niesamowite w awokado jest to, że zawiera dużo dobrych tłuszczów, ale jest też niskokaloryczne, więc nie musisz dodawać do posiłku wielu dodatków, aby cieszyć się tym, co dobre. Innymi słowy, możesz jeść guacamole na śniadanie, obiad i kolację i nie dodasz do swojej diety zbędnego tłuszczu. Następnie wyjmij deskę do krojenia i pestkę z awokado.
Gdy masz już pokrojone awokado, czas zabrać się do pracy nad guacamole. Następnie rozgnieć je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub dobrej jakości robotem kuchennym.
Następnie dodaj bazę smakową. Niektórzy ludzie lubią dodawać całe jalapeno i kolendrę, ale możesz też użyć kilku kropli olejku, kminku, kolendry lub oregano. Istnieje wiele różnych rodzajów olejków aromatycznych i możesz eksperymentować, aby znaleźć ten, który najbardziej Ci odpowiada. Aby uzyskać klasyczny, meksykański smak, nie można nie użyć kminku i kolendry. Można też dodać czosnek i cebulę w proszku, chili w proszku lub paprykę.
Na koniec dodaj trochę soli, soku z cytryny i/lub limonki, aby zrównoważyć smaki. Jeśli dodajesz sól, staraj się ograniczyć jej ilość do około 1/2 łyżeczki na jedno guacamole. Po dodaniu soli i pozostałych składników wymieszaj guacamole, aż się połączą, i gotowe!
10-08-23