Ciasto czekoladowe z musem malinowym - to najlepszy deser na lato. To doskonałe danie pocieszające, smakuje tak dobrze, a do tego jest niezwykle fotogeniczne! Być może widziałeś, jak celebryci przynosili swoje własne wersje tego dania na różne imprezy na czerwonym dywanie. Na przykład: Sienna Miller wróciła do kuchni po obejrzeniu programu Nigelli Lawson, kiedy przyrządziła to danie w domu i podzieliła się tym, jak stało się ono nowym ulubionym daniem na jej przyjęciach. Kto nie chciałby mieć pretekstu do przygotowania porcji tego pięknego deseru? Oto kilka wskazówek, jak zrobić ciasto czekoladowe z musem malinowym.
Ten przepis rozpoczyna się od przygotowania ciasta czekoladowego. Będziesz potrzebować 1 szklankę niesłodzonego kakao w proszku, roztopione masło oraz 1 ¼ szklanki wrzącej wody. Dodaj kakao w proszku i masło do miski. Wymieszaj składniki, aż się połączą. Dodaj wodę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. W ten sposób powstanie podstawa ciasta. Przykryj ciasto folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na ok. 10-15 minut. Ułatwi to mieszanie ciasta.
Następnie przygotujesz mus. Jest to prosty proces polegający na dodaniu zimnej wody do żelatyny i odstawieniu jej na minutę. W tym procesie najlepszym przyjacielem jest lodówka. Gdy żelatyna zastygnie, czas na przygotowanie musu malinowego. Ubijamy razem przecier malinowy, sok malinowy i mleko.
Istnieje niezliczona ilość przepisów na mus, dlatego trudno jest wybrać najlepszy dla siebie. W zależności od okazji i osoby, którą częstujesz, możesz przygotować mus na kilka różnych sposobów. Może to być mus ciągnący się, kremowy lub puszysty. Gdy już ustalisz, co najbardziej odpowiada Twoim kubkom smakowym, możesz przygotować go w formie tortu urodzinowego, babeczek lub nawet ciasta!
Jeśli masz w głowie przepis, który chcesz wypróbować z musem malinowym, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po przygotowaniu, pudding musi się schłodzić w lodówce przez krótki czas. Przed rozpoczęciem lukrowania należy wyjąć go z lodówki. Można to zrobić, wyjmując go na 5-10 minut przed planowanym podaniem. Jedną z najlepszych cech tego deseru jest to, że nie wymaga on wielu składników, ale raczej kilku misek i naczynia do pieczenia o wymiarach 20 x 30. Nieważne więc, czy masz ochotę na dużą porcję, czy tylko na małą, ten przepis jest idealny na każdą okazję.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym - to najlepszy deser na lato. To idealne danie pocieszające, smakuje tak dobrze i jest niezwykle fotogeniczne!
15-09-22